Dojo Kun

dojo_kun_top


Dojo Kun placeres i hjertet, med glæde.

Dojo Kun er en verbal bekræftelse som der reciteres af alle de studerende, som regel ved slutningen af hver træning undervisning. Formålet med Dojo Kun er at minde alle de studerende i dojoen, uanset deres rang, om at de bør nydes som et biprodukt af deres karate uddannelse, som også strækker sig ud over dojo murerne, og gøre dem til en fast del af deres hverdag. Følgende Dojo Kun skal reciteres højt, én linje ad gangen, først i dojoen er Sensei eller Sempai, og derefter gentages de af alle de studerende før det endelige buk i slutningen af hver undervisning.

1:
Jinkaku kansei ni tsutomuro koto (Søg den perfekte karakter)

2: Makoto no michi i mamuro koto (Vær trofast)

3: Doriyoko no seihin o yashinau koto (Vær stræbsom)

4: Reigi o omonsuru koto (Respekter andre)

5: Kekki no yo o mashmuru koto (Vær ikke voldelig i din optræden)

Og når du forlader din dojo, skal du altid tage betydningen af disse ord ud med ud i verden. Fordi det er i din hverdag der ligger uden for dojoen, og at den sande betydning af Dojo Kun virkelig er beregnet til at blive praktiseret. Dojo Kun er skrevet af Gichin Funakoshi Sensei,

De følgende forklaringer anført i betydningen af Dojo Kun.

dojo_kun_1 Det betyder, at karate kunsten er mere end bare fysisk. Alle begyndere, især de unge, bør belæres om vigtigheden af karate bygges gennem disciplin og hård træning. For en nybegynder starter karate byggeproces med at perfektionere teknikker gennem gentagelse. Den ånd at kæmpe, vil blive opnået som en gevinst mere tillid gennem udvikling af stærkere teknikker. Træn i at bringe ånden frem, ikke kun at kæmpe, men at overvinde personlige problemer især i tider med sygdom, krise eller forretningsmæssige problemer. Det er en lang vej at udvikle disse åndelige værdier, men når konceptet er forstået vil man opleve at det vil give en fordel af indre styrke og fred.


dojo_kun_2 At være tro er en stærk samurai tradition og skal blive vist til din Sensei og Dojoen. Den studerende skal altid være trofast imod sin Sensei og følge op på stort set samme måde som en middelalderlig samurai var forpligtet til at følge hans herre til døden uden tøven. Selvom det kan synes usædvanligt i vore dage, er det urimeligt at forvente en Sensei at undervise al hans viden til de studerende. Den studerende skal bevise sin loyalitet gennem årene. Loyalitet vises til din sensei, som vil blive belønnet, idet en større mængde af viden og visdom vil blive videregivet til den studerende, og denne binding mellem Sensei og elev er yderst værdifuld.


dojo_kun_3 At krave fuldstændig dedikation og engagement nødvendigt for at kunne opnå beherskelse af teknikken. I intet tilfælde er beherskelse muligt uden anstrengende indsats. Den bestræbelse skal være af en oprigtig karakter og ikke bare overfladisk. Seriøs indsats på den del af de studerende vil blive anerkendt af Sensei, som der til gengæld bruge mere tid sammen med ham eller hende.


dojo_kun_4 Respekt for andre er en vigtig del af den japanske og Okinawa kultur derfor fælles for kampkunsten. Gichin Funakoshi Sensei understregede, at karate begynder og slutter med et buk. Han anførte endvidere, at uden høflighed er der ingen dojo. Dette er en afspejling af den formelle karakter af den japanske befolkning og kan observeres som et buk under træning såvel som i hjemmet eller på kontoret. Dojo buk er veldefineret. Du bukker korrekt og vise respekt i alt, hvad du gør, og overalt du gå. Respekt er udvidet til alle ... Senseiene, forældre, pædagoger, natur osv.


dojo_kun_5 En trænet karate-ka er en person med en voldsom konkurrence ånd og stor styrke, så det er uretfærdigt at bruge det mod en utrænet person. En karate-ka's ånd er uovervindelig og skal bruge sin viden med hensigt til retfærdighed. En person af karakter kan gå væk fra en kamp, fordi han er i kontrol over sine følelser og er i fred med sig selv. Han behøver ikke at teste sine evner på gaden. Han vinder uden kamp, og han vil ikke have nogen klager, fordi ingen vil komme til skade. Afstå fra voldelig adfærd er svært at forklare for mange, på grund af deres omgivelser, eller den holdning at vinde turneringer, og de ønsker at gøre det så hurtigt som muligt, hvilket er i strid med principperne i karate-do og dojo Kun. Det er derfor nødvendigt for instruktører konstant at minde de studerende om vigtigheden af dojo Kun.


laer_dojo_kun_bund_billede
hvad er karate karate opvarmning karate viden
karate kihon basic shotokan kata karate kumite
karate pensum styrketræning japanske ord