Tekki Shodan

tekki_shodan_top

tekki_shodan_infobox
Tekki serien er nogle af de mest komplekse kata i Shotokan Karate. Det er blevet rapporteret, at Funakoshi Sensei tilbragt flere år med praktisere disse kataer, og fordi han anså dem som nogle vigtige øvelser, de er blevet placeret i meget stor betydning i Shotokan Karate.
Master Funakoshi lærte disse kata fra det store Mester Itosu – hvem er kendt for både at udvikle og skabe mange af Shotokan kataerne vi praksis i dag. Funakoshi tilbragte tre år på at lære Tekki kataerne.

De var oprindeligt opkaldt Naihanchi, men Funakoshi ændrede navnet til Tekki. Mere bemærkelsesværdigt er den måde disse kataer har ændret sig i udførelsen. Oprindeligt blev de udført fra Naihanchi-Dachi og Hachi-ji-Dachi, som nu bliver praktiseret fra Kiba-Dachi.

Tekki Shodan lægger stor vægt på dybt stillinger, at opretholde en stærk Kiba-Dachi, med nøjagtige kropsholdning og undgå vugger op og ned kræver meget krops styrke, og denne kata, som med alle de Tekki Shodan involverer hævning af foden op foran kroppen, mens der støttes af blot den ene fod, der kræver stor dygtighed og balance. For at udføre denne teknik uden væsentlig hæve din krop er meget svært, så når en nybegynder kan udføre denne effektivt, vil de begynde fuldt ud at værdsætte fordelene ved denne kata.

Tekki Shodan har 29 bevægelser, med kiai på 15 og 29.

tekki_shodan

kanp-heian-shodan knap-heian-nidan knap-heian-sandan
knap-heian-yondan knap-heian-godan knap-tekki-shodan
knap-tekki-nidan knap-tekki-sandan knap-bassai-dai
knap_kanku-dai bund_knap_enpi2 HANGETSU_kata_knap_bund
jitte_kata_bund