Hvad er Karate

hvad_er_karate_top
Ordet Karate er to ord sat sammen. Karate betyder ”tom hånd”. ”Kara” betyder ”tom” og ”te” betyder ”hånd”.

Karate er ikke et spil om point, vægtklasser eller pralende demonstrationer. Det er en kampkunst og livsstil, der træner en til udøvelse af fredelige karakter, at komme i harmoni med sig selv; men hvis konflikten er uundgåelig, dikterer den sande karate at lægge sin modstander ned med et enkelt slag.

Ægte karate er baseret på Bushido. I ægte karate skal krop, sind og ånd “det hele menneske” udvikles samtidigt. Gennem kihon, kata og kumite lærer vi at styre vores bevægelser. Men endnu vigtigere, vi lærer at opgive kontrollen også. Man kan udføre teknikker uden at tænke over dem, og forblive fokuseret uden at skulle koncentrere sig. Kroppen husker hvordan at flytte sig og sindet husker hvordan man kan være stille.

Karate vil typisk blive opdelt i 3 grupper, kihon, kata og kumite. Men Karate kan deles op i langt flere grupper, men disse er de 3 hovedgrupper, som bliver mest omtalt, også kendt som ”de 3 K’er”. De er vigtige for studerende inden for Karate, så man ikke mister karatens ”sande værdier!”

hvad_er_kihon
….er den grundteknik, man udøver gang på gang, allerede fra den første dag i dojo’en. Det er udførelser af forskellige teknikker, som så gentages igen og igen. Der bliver lagt meget fokus på motorik, hastighed, muskelstyrke og balance. Fordelen ved at træne en enkelt teknik ad gangen, gør at man kan lægge al sin fokus og energi i denne ene bevægelse, og derved opnå maksimal udbytte af teknikken.

hvad er kata
….er kamptræning mod usynlige modstandere. Dette lyder lidt unaturligt, men det er noget man skal kunne forstille sig. Kata betyder ”form”, og det er en meget stor del at Shotokan Karate. Det er vigtigt at udføre ”formen” på den helt rigtige måde, så det ser ”smukt” ud, og stadig indeholder hastighed, kraft og balance.

hvad er kumite
…. Direkte oversat betyder ”kumite” ”kamp”. Kumite er delt op i en masse undergrupper, der alle har hver deres fokusområde. I de første kumite grupper starter man med at lave helt simple aftalte øvelser, hvor man øver sig i at slå og parere mod hinanden. Disse grupper udvikles så efterhånden som man har trænet længere tid, og til sidst kan man kæmpe helt frit mod hinanden. Man kæmper stadig efter et sæt aftalte regler, blot ved man ikke hvad modstanderen vil angribe med.

hvad er karate karate opvarmning karate viden
karate kihon basic shotokan kata karate kumite
karate pensum styrketræning japanske ord